Araçların Yaz Bakımı Nasıl Yapılır?
Kış mevsiminin zorlu şartlarından çıkan araçların hem performans hem de sürüş güvenliği açısından detaylı bir yaz bakımına girmesi önemlidir. Yağmur, çamur, kar, buzlanma gibi zorlu mevsim koşullarında yıpranan araçların emniyetli bir sürüş için lastik ve fren sistemi kontrolü, yakıt ve hava filtrelerinin değişimi, rot-balans ayarı, akü kontrolü, klima ve silecek bakımı, yağ değişimi gibi detaylı bir yaz bakımından geçmesi gerekir. Bu teknik bakımlar sonrasında hem yaz ayları boyunca rahat ve güvenli bir araç kullanımı elde edersiniz hem de aracınızın 2.el piyasasını yükseltirsiniz.
Yaz ayları öncesinde aracınızın bakımına ilişkin dikkat etmeniz gerekenler konusunda önerilerimizi bu yazımızda bulabilirsiniz.
Lastiklerin Kontrolü ve Değişimi
Kış aylarında yağmur ve kar yağışının etkisiyle aracınızın lastikleri yıpranmış olabilir. Sıcak yaz aylarında bazı lastikler sıcağa dayanıklı olmadığı için çatlayabilir veya asfalt yollarda sürtünmenin etkisiyle normale oranla daha fazla aşınabilir. Yüksek sıcaklıklarda kullanılan kış lastikleri, yaz lastikleri gibi performans göstermez ve aşınması da hızlı olacağı için kullanım ömrü de azalır. Bu nedenle araçların yedek lastikler dahil tüm lastikleri yaza girerken kontrolden geçirilmeli; yaz lastikleri ile değiştirilmeden özellikle uzun yola çıkılmamalı.
Lastikler ile ilgili kontrol edilmesi gerekenlerden biri de basınçlarıdır. 8.000 ile 10.000 km’de bir, ön ve arka lastiklerin yerleri değiştirmeli, değişim zamanı geldiyse özellikle uzun yola çıkmadan önce ihmal edilmemelidir. Lastiklerin diş derinliklerine de bakılmalı, bu derinlik 3 milimetrenin altına düşmemelidir. Uzun yol sırasında ailece bir seyahat söz konusu ise araçlar daha yüklü olacağından dolayı lastik basınçlarının fabrikanın önerdiği düzeye çıkarılması gerekir.
Rot ve Balans Ayarı
Rot ayarı, araç direksiyonu herhangi bir yöne çevrildiğinde tekerleklerin de aynı yöne bakıyor olmasını sağlar. Balans ayarı ise araç tekerleklerinin aralarındaki açı ve doğrultuların birbirine eşit olmasını sağlayan ayardır. Uzun yolda direksiyon hakimiyetini sağlayabilmek için aracın rot ve balans ayarının yaptırılması gerekir. Eğer aracınızı yüksek hızda kullandığınızda; “sağa ya da sola çekme” veya “direksiyonda titreme” gibi izlenimleriniz varsa, aracınızın rot ve balans ayarlarını mutlaka yaptırmalısınız.
Fren Sistemi
Bir aracın en önemli emniyet ekipmanı fren sistemidir. Aracın her bakımında olduğu gibi yaz bakımında da frenler ve balatalar kontrol edilmelidir. Fren ayarının bozuk olması, balatalara daha fazla baskı yapılması anlamına gelebilir ve bu durumlastiklerin hızlı aşınmasına yol açıp aracınızın durmasını engelleyebilir. Fren hidroliğinin seviyesinin de minimum ile maksimum arasında olması gerekir. Ayrıca, fren balataları incelmişse yenilenmesinde fayda var. Unutulmamalı ki fren sistemleri en az emniyet kemerleri kadar sürüş güvenliğini sağlar ve sizi olası tehlikelerden korur.
Motor Yağı
Aracınızın motor yağını mutlaka kontrol edin. Her 10.000 km’de bir mutlaka değiştirin. Değişim kilometresi gelmemiş olsa bile yağ seviyesinde azalma olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Yağ seviyesinde azalma varsa mutlaka uzman bir servise götürerek yağ seviyesindeki azalmanın sebeplerini araştırın. Araç motor yağının azalmasına karşın aracınızda her zaman motor yağı bulundurun.
Akü Bakımı ve Kontrolü
Özellikle uzun yaz seyahatlerine çıkmadan önce seyahat sırasında sorun yaşamamak adına mutlaka bakımı yapılması gereken araç aksamlarından biri de akü olmalı. Akü bakımını aracınıza yaz bakımı yaptırırken yaptırabilirsiniz. Aracınızın aküsünü siz elden geçirecekseniz, akü sıvısı asitli olduğu ve cildinize zarar verebileceği için yanmaya karşı özel eldiven ve gözlük kullanmalısınız. Tel bir fırça ile kutupları ve kablo başlarını fırçalayabilir, tüm yüzeyi temizleyebilir, akü kapakları açılabiliyorsa içindeki sıvı seviyesini kontrol edebilir eğer seviyede eksiklik varsa saf su ekleyebilirsiniz.
Filtre Değişimlerinin Yapılması
Filtrelere sadece yaz ya da kış mevsiminde değil araç performansını etkilemesi nedeniyle her daim bakılmalı ve gerekli durumda filtreler yenilenmelidir. Yaz aylarında artan hava sıcaklığı nedeniyle motor soğumaya daha çok ihtiyaç duyacaktır. Özellikle hava filtresi temizliği oldukça önemlidir; çünkü kirli ve tıkanmış filtre nedeniyle motora temiz hava gitmediğinden motorda arızalar görülebilir. Ayrıca kirli ve tıkanmış filtre yakıt tüketimini yüzde 15 oranında arttıracaktır. Bu nedenle hem kış mevsimine hem de yaz mevsimine geçerken hava filtresinin değişmesi gerekir.
Klima
Yaz aylarında sıcakların bunaltması ve araçların daha çok ısınması nedeniyle, araç klimaları daha fazla kullanılır. Bu nedenle yaz aylarına girerken en önemli kontrollerin başında klimaların kontrol edilmesi geliyor. Klimanın sorun çıkarmaması açısından bakımı yapılmalı ve düzgün bir şekilde çalışması sağlanmalı. Kış aylarında daha az kullanılan araç kliması egsoz gazlarından ve hava kirliliği sonucunda kirlenen polen filtresi nedeniyle verimli çalışmayabilir. Bu nedenle yaz ayına girerken polen fitresi kontrol edilmeli, gerekiyorsa da değiştirilmelidir.
Radyatör
Radyatör aracın en önemli parçalardan birisidir. Her ne kadar iki yılda bir komple suyunun değiştirilmesi gerekiyorsa da, her yaz başlangıcında mutlaka bakımdan geçmesinde fayda vardır. Yaz aylarında seyahatlerin daha çok arttığı göz önünde bulundurularak, araçlara yaz bakımının yaptırılması ihmal edilmemeli.
Sileceklerin Bakımı ve Kontrolü
Yazın yağış olsun veya olmasın sıcak ve tozlu hava nedeniyle camlarınızı temizlemeniz gerekir. Bu nedenle silecekler kontrol edilmeli ve eğer eskimiş ise görüş açısı ve sürüş güvenliği açısından yenilenmeli, cam suyu seviyesi kontrol edilmeli ve cam suyu bittiğinde hemen saf su eklenmelidir.